Lissa

Lissa

Friday, November 14, 2014

8 KESILAPAN YG BIASA DILAKUKAN SEMASA DIDATANGI HAID..

Hari ni, Lissa nak kongsi buat semua wanita hihi jom check apa kesilapan yang biasanya kita lakukan semasa datang 'period'


🚩Tidak membasuh tgn dgn betul semasa memakai tuala wanita. Kemngkinan kuman pd tgn akan meresap semasa menukarnya.

🚩Menyimpan tuala wanita dlm bilik air. Di negara kita, kebanyakan bilik mandi gelap dan basah. Keadaan itu membiakkan kuman pd tuala yg belum digunakan. 

🚩Tidak memberi perhatian pada TARIKH LUPUT. Sebenarnya keperluan dr segi kebersihan tuala wanita tidak harus diabaikan dan perlu diketahui. Semakin hampir tarikh luput, semakin berkurangan mutunya.

🚩Membeli pada peringkat harga pronosi. Biasanya jualan begitu membabitkn brngan bermutu rendah ataupun brngn lama yg mngkin telah menurun tahap kualitinya.

🚩Menggunakan produk pada peringkat percubaan. Sememangnya dr semasa ke semasa,ada shja produk bru dikeluarkan menggunakan pelbagai konsep yg cuba menarik perhatian. Bahan yg digunakan tidak berkualiti dan ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kpda pengguna. 

🚩Menggunakan tuala wanita mengandungi bahan perubatan dan pelbagai perisa. Kebanyakan doktor menasihatkan agar tidak menggunakan tuala yg berperisa kerana ia boleh menjejaskan kulit.

🚩Menggunakan dlm tempoh yg sama. Utk wanita asia, bilangan tuala yg digunakan lbh sedikit berbanding individu wanita Eropah dan Amerika. Menjimatkan wang dlm hal ini bukan lah suatu tindakan yg bjak. Sebaiknya gunakan lah tuala wanita hanya dlm tempoh 2 jam. Selpas itu ditukar pd yg baru.

🚩Tuala yg mempunyai ketebalan luar biasa dgn harapan ia tak perlu ditukar selalu merupakan tndakan silap. Keadaan ini bahaya kerana ia punca pembiakan kuman bakteria. 

No comments:

Post a Comment